reede, 9. oktoober 2009

Lastesõbralikkus avaldub valikutes

Ero Liivik
Ilmunud 23.12.2004 Maalehes

Saue linn on otsustanud investeerida tulevikku läbi laste.


Saue linnale ÜRO lastefondi UNICEF Eesti esinduse poolt antud lastesõbraliku linna tiitel on ühtviisi nii au kui ka kohustus. Jagaksin selle puhul oma mõtteid sellest, mis siis ikkagi muudab ühe linna lastesõbralikuks.

Tegelikult tuleb täna kõikides Eesti linnades ja valdades olla nii lastesõbralik kui võimalik. Vastasel juhul täitub hiljuti demograaf Kalev Katuse sõnastatud ja samuti ÜRO andmetele tuginev pessimistlik prognoos. Ehk kui sündimus Eestis lähima kümnendi jooksul ei tõuse, siis me rahvusena kaome.

Bussiliiklusest lasteaiakohtadeni

Linna lastesõbralikkust ei peaks kitsalt mõistma kui mänguväljakute, rulluisuteede ja rampide, vaba aja või huvikeskuste ning muu taolise rajamist. Kuigi kõik eelnimetatud asjad on ühes linnas väga tähtsad.

Minu kui linnapea jaoks avaldub lastesõbralikkus eeskätt valikutes, mida linna juhtimisel tuleb iga päev kaaluda. Põhimõtteline hoiak, mida ka teistele omavalitsuste juhtidele soovitan, on toetada alternatiivsete küsimuste puhul rohkem lapsesõbralikke variante.

Teema iseenesest ei pruugigi esmapilgul laste või noortega üksüheselt seostuda – näiteks bussiliikluse korraldus. Aga kahtlemata on selle juures vaja arvestada koolide ja lasteaedade töögraafikuid, rääkimata sõidusoodustuste rakendamisest.

Saue linn on otsustanud investeerida tulevikku läbi laste. Käesoleva aasta lõpus valmib meil lasteaia lisakorpus, kokku on siis Saue linna lasteaias kohti ligi 300. Tundub ehk suurushullustusena linna puhul, kus elanikke veidi üle viie tuhande?

Aga vaadakem asja perspektiivis – Saue on juba sisuliselt muutunud Tallinna eeslinnaks. Ühelt poolt lähedus pealinnale ja teisalt rahulik ning küllaga rohelust pakkuv elukeskkond meelitab lähikümnendil Sauele veel inimesi juurde.

Paljud noored pered aga jätaksid meile kolimata, kui neil puuduks kohapeal lasteaiakoha saamise võimalus. Uus lasteaed peab pakkuma koha aga ka nendele peredele, kes juba lasteaiajärjekorras. Ka meie linna iive on sedavõrd kõrge, et lisanduvad lasteaiakohad on juba hädavajadus.

Kindlasti on Tallinna kui tugeva tõmbekeskuse lähedus Saue noortele ka riskifaktoriks. Peame suutma korraldada teismeliste elu väikelinnas sedavõrd võimalusterohkeks, et neil ei tekiks kiusatust minna pealinna lihtsalt ringi uitama ja aega surnuks lööma. Kust libedale teele sattumiseni jääb vaid mõni samm.

Samas seab väikelinna eelarve noorte- ja lastesõbralikkusele omad piirid. Linnavalitsus peab arvestama ka teiste linnas elavate sotsiaalsete rühmadega, nagu pensionärid või üksikud inimesed.

Tähtis on aga arendada võimalusi, mis eri sotsiaalseid gruppe pigem ühendaks kui eraldaks. Näiteks linnapargi korrastamine, sinna nii istumiseks pinkide kui lastele mänguplatside rajamine on just sedasorti ühenduspaik.

Laste soovid tuleb ära kuulata

Olen igati päri UNICEF Eesti presidendi Elle Kulliga – lastesõbralikkuse arendamiseks pole vaja üksnes suuri rahasummasid, vaid eeskätt häid ideid. Saue linnavalitsus on oma elanike küsitluste ning linna Interneti-kodulehekülje kaudu saanud mitmeid väärt mõtteid, mille teostamise eest nüüd siis linnale ka see tunnustus.

Nii nagu pereski, algab ka linnas lastesõbralikkus laste ja noorte mõtete ning soovide tähelepanelikust ärakuulamisest. Sealt edasi tuleb vaid tegutseda, täis vanemlikku hoolt ja innukust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar