reede, 16. oktoober 2009

Eesti kõrgepalgaliste linna- ja vallajuhtide edetabel

Tänane ajaleht Äripäev on välja tulnud mitme tabeliga, muu hulgas ka sellisega, kus on kirjas linnapeade ja kõrgemate linnaametnike sissetulekud.

Oleme teadlikud, et kuigi Äripäeva tabeli koostamisel on ajakirjanik kasutanud avalikke andmeid, on paraku tal jäänud vajaka nende tõlgendamise oskusest. Seega, tabel ei ole täiesti adekvaatne, kuid siiski annab võimaluse teatud reservatsioonidega omavalitsuse juhtide sissetulekuid võrrelda.

Saue linn on aga "kõrge" kolmanda koha linnapeade palkade edetabelis igati "ära teeninud", seal ei ole tegemist andmete tõlgendamise oskusega.

Sel teemal kirjutab ka Delfi ning Delfi juhtkirjas on tähelepanu saanud ka Saue linn. Toome selle juhtkirja siin tervikuna lugeda:

JUHTKIRI: Omavalitsejate rasked rahapakid

Delfi, www.DELFI.ee
16. oktoober 2009 12:00

"Mul on jalad mul on pea, mul on küljes käed. Raskeid rahapakkisid siiski silm ei näe," laulis Singer Vinger juba 1980. aastate lõpus. Tänane omavalitsusjuhtide palgaedetabel näitab, et mõni silm ikka näeb küll. Kindlasti on osa neist silmadest oma rahapakid auga välja teeninud. Kindlasti aga mitte kõik.

Igatahes on omavalitsusjuhtide sissetulekut hea mõtlemisaine pühapäevasteks valimisteks valmistuvale Eestimaale. Kui palju läheb teile maksma teie linnapea või vallavanem. Kas ta on oma hinda väärt? Kui palju tema isiklikuks heaoluks kulub maksumaksja raha võrreldes tema teistes omavalitsustes töötavate kolleegidega?

Elu (ja edetabel) tuletab taas kord meelde asjasthuvitatule ammu teada tõsiasja, et juhi sissetulek ei ole tingimata mingi pidi proportsioonis omavalitsuse suuruse, vastutuse hulga ega isegi isiku populaarsusega. Tallinna meer Edgar Savisaar näiteks on tabelis alles kuuendal kohal, temast rohkem teenib isegi erakonnakaaslane Mart Viisitamm Pärnust.

Juba tükk aega on omavalitsuse seas olnud omamoodi müsteeriumiks aga Saue linn, mille linnapea Orm Valtson troonib edetabelis kolmandal kohal, saades peale Riigikogu palkasid ületava palga ka veel Eesti kõige kõvemaid lisatasusid. Naabruses paikneva Saue valla vallavanem Mati Tartu saab aga hakkama üle kolmandiku väiksema palga ning kolm korda väiksemate lisatasudega.

Tervikuna on aga hea teada, kes kui palju maksab. See, kes oma hinda väärt on, on pühapäeval juba valija otsustada.

8 kommentaari:

  1. paar küsimust ja mõtet enne valimisi.

    Lasteplatsidest rääkides - neid ju põhimõtteliselt vaid üks ongi. Tammikus võiks samuti pisut rohkem lastele mõeldud atraktsioone olla, lisaks ühele liumäele. Männiku ja raudtee poole ma väga tihti ei satu, aga minu mälu järgi pole seal samuti lastel kohta kus mängida? selles mõttes on muidugi arusaamatu se lastesõbraliku linna tiitel.

    ettepanek ehitada mööbliaita kultuurikeskus on küll hea mõte, igati toetan!

    Olete rääkinud, et toote linnavalitsemise kulud normaalsusesse tagasi. Mis oleks teie hinnangul õiglane linnapea palk Sauel?

    mis on teie hinnangul hetkel saue linna kõige ebatarvilikumad kuluallikad (ehk - kust raha võtta, et uusi plaane teostama hakata)?

    üheks ettepanekuks kaasamise osas oleks minu poolt kindlasti saue linna blogi vms avamine - et oleks otseühendus linnavalitsusega ning võimalus mõtteid avaldada.

    VastaKustuta
  2. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  3. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  4. Lastel on Sauel ikka väga palju mänguvõimalusi. Alustaks siis:

    1. Kooli staadion ja skatepark, korvpalliväljak
    2. Majaühistute juures mänguväljakud. Tule, Kütise, Kuuma, Keskusepark.
    3. Kiviloo elamukvartalis mänguväljak, korvpall, võrkpall
    4. Sarapiku terviserajal liumägi
    5. Tenniseväljak Aedniku tn.
    6. Laululava korvpalliväljak ja liivakast samas

    Nii, et Anonüümne ei ole lihtsalt Saue eluga kursis. Sauel leidub lastele piisavalt mängukohti. Kuid atraktsioone võiks juurde lisada küll.

    VastaKustuta
  5. Täname küsimuse eest.

    UNICEFi tiitel (vaata http://www.unicef.ee/sisu/index.php?id=26) anti Sauele 2004 aastal ning sellega tunnustati hariduse ja huvihariduse head olukorda linnas, võimalust veeta vaba aega, keskkonna turvalisust jms. Mänguväljak on ka lasteaia ja kooli juures; kindlasti peab neid juurde looma ja arendama edasi keskuse pargi väljakut.

    Õiglane palk oleks suurusjärgus 30 tuhat - see on 50 % vähem kui täna. Linnavalitsuse kuludest on võimalik kokku hoida 3 miljonit aastas. Kavatseme nende vähendmisega tegeleda. Kui veel kokkuhoiukohtadest, siis näiteks nii mõnedki Eesti väikelinnad (n Põlva, Võru) on saavutanud (märkimisväärse) kokkuhoiu tänavavalgustuse renoveerimisega. Sama asi tuleb läbi viia ka Sauel.

    Blogi / foorum saavad kindlasti avatud. Lõpetame infosulu ja loome elava suhtluse linnavõimu ja elanike vahel. Meie arvates ei ole ka keeruline kord nädalas (või kahe jooksul) kõigile linnaelanikele, kes seda soovivad, elektroonilise postiloendi abil saata infot sellest, mis linnas sünnib.

    VastaKustuta
  6. fair enough. meililisti avamine ning foorum/blogi on igati teretulnud. praegune ühesunnaline paberlehe-põhine suhtlus ei kannata kriitikat. ühtlasi, kui ütlete, et kavatsete linnajuhtimise kuludega tegeleda, siis selle valijapoolne kontrollimine eeldaks ka linna rahavoogude võimalikult suurt avalikustamist. stiilis "enne" ja "pärast" näiteks.

    mida kujutab endast tänavavalgustuse renoveerimine? kas hõõglampide asemel päevavalguslambid? kuna tänavavalgustus kujutab endast arvestatavat kuluallikat, siis kindlasti tuleks see ära teha.

    lasteplatside osas, no kooliealistele on sauel tõepoolest tegemist küll ja küll, aga väiksemate osas vajaks asi veel arengut.

    üks rahulolematust põhjustanud teema on olnud ka lumepuhastus karmimate olude korral. suurema lumesaju korral on järgmine hommik tööle saamine õnnemäng. sahk käib suuremad tänavad üle alles kuskil ennelõunal ning väiksematele tänavatele jõuab heal juhul 2-3 päeva pärast. kindlasti koht, mis vääriks lisatähelepanu, kuna puhastamata tänavatel sõitmine pole mitte ainult ebamugav, vaid ka ohtlik.
    kas ka selles osas annaks midagi ära teha?

    VastaKustuta
  7. Nagu näha töötab siis ka tsensuur. Õnneks muidugi neil valitsemise juurde asja ei ole.

    VastaKustuta
  8. Huvitav kas volikogu ei osalegi siis enam linna valitsemises ? jajah ega enam vist mitte. Tsensuur töötab meil ju Saue Sõnas.

    VastaKustuta