esmaspäev, 7. oktoober 2013

Mida oodata Saue linnalt?

Linnaveste 1.

Olen Saue elanik umbes 25 aastat. Saue linn on mulle koduks kuhu peale tööpäeva lõppu ikka tagasi jõuan. Minusuguseid on selles linnas paju.

Mida ootan meie linnalt?

Tahaks jõuda koju nii päikese, vihma, tuisu kui tormiga. See eeldab teede rahuldavat seisukorda. Vähem auke asfaltis, õigeaegselt teelt eemaldatud lund, liivatatud kõnniteid, head ühiskonliku transpordi ühendust nii linna piires kui ka Tallinnaga.

Tahaksin, et kodus oleksid vesi, kanalisatsioon, elekter ning tagatud prügi äravedu.

Lastele oleks vajalikud lastesõime ja lasteaiakohad, tasemel haridustempel keskhariduse omandamiseks, muusikakool, töö ja vaba aja veetmise võimalused.

Võimalus lähikonnas soetada eluks vajalikke toidu ja tööstuskaupu.

Unustada ei toiks sotsiaalseid vajadusi: arstiabi, päevakeskust pensionäridele, noortekeskusi. Äärmiselt oluline oleks eakaid rahuldav sotsiaalhoolekanne, hooldekodu olemasolu seda vajavatele linna eakatele. See peaks võimaldama korrektse hoolduse ja äraelamise saadava pensioni eest.

Sportimisvõimalused. Võimalused kultuurieluks. Mänguplatside olemasolu lastele, jalgrattateed lähikeskustesse, kultuuriüritused jne. Loetelu saab kahtlematult veel jätkata.

Valimisliitu Kindlad Tegijad saab selles osas usaldada. Juba oma lühikese linnajuhtimise aja
jooksul mööduval valimisperioodil on suudetud ühe koalitsioonipartnerina lahendada nii
mõnedki linlastele olulised küsimused.

Operatiivselt leiti lahendus puuduvate lasteaiakohtade küsimuses. Selleks asutatakse täiendav lasteaiarühm ja lahendati selle ruumi- ning personaliprobleem.

Teede ja tänavate heakord on oluliselt paranenud.

Linnatransport töötab hästi - liiklus on tihedam ja mitmesuunalisem kui varem.

Loodud on võimalus turvaliseks jalgrattaühenduseks Laagriga.

Suurendati toetusi selle vajajatele.

Kaeti tsentraalse vee ja kanalisatsiooniühendusega märkimisväärne osa linnast, kus see siiani
puudus.

Alustati kooli ruumiprobleemide lahendamiseks vajaliku koolihoone juurdeehitusega. Järgnevaks perioodiks planeerime valituks saades tööd intensiivselt jätkata. Linn ei saa kunagi valmis.

Minu arvates on täna üheks Saue probleemiks põhjavee saastumine seoses sellega, et märkimisväärne osa elamuid ei ole lülitatud tsentraalsesse kanalisatsioonivõrku. Majadeni viidud tsentraalse kanalisatsiooni ja veevõrgu kiiremaks ühendamiseks tarbijaga planeerime kiirendada eramute ühendamist olemasoleva vee ja kanalisatsioonivõrguga. Selleks planeerime erinevatest toetusfondidest leida rahalisi vahendeid vee ja kanalisatsioonitrasside ühenduskulude katmiseks Saue elanikele, kes ei ole trassidega liitumist suutnud ise teostada. Teinekord on tööd jäänud teostamata info puudumise tõttu, kuid tänaseks on selle kohta taas Saue Sõnas infot jagatud.

Olulist rolli Saue elus omab puhtus ja sellega seotud prügimajanduse korraldamine. Vajalik on see nii linnatänavate puhtuse tagamiseks kui ka kodudes tekkiva prügi ressurssisäästvaks utiliseerimiseks. Uuel valimisperioodil soovime jätta prügikorralduse hinna sauelastele soodsaks.

Jätkame tööd Saue teedevõrgu parendamiseks ning uute jalgrattateede (kergliiklusteede) rajamiseks koostöös teiste omavalitsustega (näiteks Saku - Saue – Tutermaa – Keila suundadel).

Kuna ka Sauel suureneb heakate inimeste arv, siis alustada tuleks hooldekodu rajamise ideega. Heatasemeline hooldus jõukohase tasu eest on järjest päevakajalisem küsimus.

Perearsti vastuvõtu ajad võiksid ühel päeval nädalas kesta vähemalt kella seitsmeni õhtul, et töölt tulijad jõuaksid vajadusel arsti vastuvõtule.

Transpordiühenduse parendamiseks soovime rääkida läbi rongi- ja/või bussiettevõttega, et väljasõitudelt tulijad ning Tallinnas toimuvatel üritustel osalejad saaksid turvaliselt ja probleemideta tagasi oma Saue koju.

Soovime jätkuvalt toetada suurperesid ja vähekindlustatuid.

Alustame tegevust kohaliku omavalitsuse tulubaasi osa suurendamiseks riigieelarve vahenditest, et eelloetletud tegevuste mõju suurendada. Kuna tuluosa suurendamine on üliolulise tähtsusega kõigile omavalitsustele, siis peaks selle küsimuse lahendamiseks arendama koostööd teiste omavalitsustega.

Kahtlemata lisandub siia hulgaliselt muid tegevusi mida järgnevate aastate jooksul on vajalik realiseerida .

Järg ehk linnaveste 2 ilmub siin blogis teisipäeval.

Gunnar Lambing (145)
Valimisliit: Kindlad Tegijad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar