neljapäev, 17. oktoober 2013

Last ei tasu koos pesuveega välja visata

Viime sotsiaalteenused ja -toetused võrdseks Tallinna linna vastavate toetuste ja teenustega.

Nii lubab Saue Keskerakonna valimisnimekiri. Võimalik, et siin on sõnastus kehv ja mõeldud on midagi muud, kuid kui lauset grammatiliselt tõlgendada, siis on võimalik aru saada, et näiteks allolevad toetused peaks Saue linnas vähenema või üldse ära kaduma (ehk teenuse saamine inimesele kallinema):

- Koduse mudilase toetus:
Saue linn - 65 EUR / kuus
(http://uus.saue.ee/index.php?page=165&)
Tallinn - toetus puudub

- Lapsehoiuteenuse toetus:
Saue linn toetab 2013 aastal litsentseeritud lapsehoiuteenuse osutajaid rahaliselt kuni 206 euroga kuus ühe lapse kohta.  Kohustuslik lapsevanema osalustasu on 35,20 eurot kuus (ei tohi sisaldada toiduraha maksumust).
(http://uus.saue.ee/index.php?page=165&)
Tallinn - lapsehoiuteenuse hüvitise määr 2013. aastal on 106,60 eurot ühes kalendrikuus ühe lapse kohta
(http://www.tallinn.ee/Teenus-Lapsehoiuteenuse-huvitamine)

Ja kiirelt veel üks võrdlus:
Saue linn doteerib Saue ujulat, seal on võimalik kuni 6 a (k.a.) laps ujuma viia tasuta, täiskasvanud saatja pilet maksab 2 EUR
(http://koolihaldus.saue.ee/index.php?page=282&)
Tallinna munitsipaalujulates maksab sama vana lapse ujuma viimine 1,3 EUR, täiskasvanud saatja ostab täispileti
(n. Nõmme ujula hinnakiri - http://www.tsh.ee/est/834/)

Tallinnas on kahtlemata paljud sotsiaalteenused ja -toetused tasemel, kuid alati peaks mõtlema, kas 1-1-le kopeerimine on hea ning kas see eesmärk, mida Tallinnas mingi toetusega soovitakse saavutada, peaks just samamoodi saama saavutatud Sauel. Ehk siis - last ei tasu koos pesuveega välja visata.

Samas on korrektne, et n. pensionilisa, koolitoetus 1. klassi õpilasele ja sünnitoetus on Sauel madalamad kui Tallinnas. Kuid - kogu toetuste paketti tuleb vaadata tervikuna ning küsida, mida üks või teine toetus saavutada aitab. Kui süsteemi muuta, siis esimene küsimus peaks olema - mida me saavutada soovime ja seejärel mõtlema, kuidas seda teha. Mehaaniline kopeerimine ei ole parim lahendus.

Keskerakonna nimekiri jätkab - Saue inimesed ei tohi olla halvemas olukorras kui tallinnlased! Praegu on vahe sageli kordades.

Mina näen, et teatud teenuste- ja toetuste puhul on tõesti vahe kordades, kuid teinekord Saue linna elanike kasuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar