kolmapäev, 2. oktoober 2013

Bussidest ja nende ootamistest Sauel

Saue linna bussiootepaviljonidest võiks kirjutada pikalt ja kokku panna selleteemalise ajaloolõigu.

Buss  hakkas liikuma Saue alevi ja Tallinna vahet 1990a. märtsis. Kui Saue oli Tallinna linnaosa, siis sõitsid Saue elanikud Tallinna ja tagasi rongiga. Suvel oli raudtee alati remondis ja neil päevil ei toimunud neli-viis tundi Saue ja Tallinna vahel ühistranspordiga mingit liiklust.

Enne kui bussiliini sai avada, nõuti, et oleks välja ehitatud peatuse platvormid. Selleks kutsusime kokku Sauel paiknevate suuremate ettevõtete esindajad, kelledega pidasime pika vaidluse. Peatuse platvormide ehitamist aitas innukalt läbi viia meie hulgast lahkunud Karl Olman. Mõni ettevõte võttis kohustuse tänava äärde maha panna laepaneelid, teine jälle kõnniteeplaadid. Tulemus ei olnud ei ilus ega ühtne, kuid sellel ajal “ajas asja ära”. Nii tekkisid Sauele bussipeatused.

Niisiis tekkisid kohad, kus sai seista ja bussi oodata. Kaua Sa aga ikka vihma ja tuule käes kannatad? Lasin 1993. a tuttaval arhitektil Puidu tänava bussiootepaviljoni joonised teha (muide, need joonised olid väga sarnased tänapäeva metallist paviljonidele, kui siiski looduslikust puidust). Linnavalitsus aga ei pidanud neid piisavalt kaasaegseks ja lasi linnaarhitektil teha uued tööjoonised, mille järgi ehitati ja paigaldati Sauele mõned paviljonid. Mõne aasta pärast vajusid need püramiidikujuliste katustega tuulevarjud kiiva. Umbes sel ajal võeti Tallinnas kasutusele metallist ja klaasist bussiootepaviljonid. Saue Linnavalitsus tellis Sauele sarnased tuulevarjud, ainult selle vahega, et need oli vaid metallist. Põhjenduseks toodi, et klaase võivad huligaanid puruks peksta, kuid nagu näha, saavad huligaanid ka metallist jagu.

1998. a „Saue Sõna“ detsembri-number kirjutab: “Ööl vastu 28 novembrit, orienteeruvalt kella nelja paiku, lõhuti Sauel, Tõkke tänaval kaks bussiootepaviljoni milledel vaid katus ja sõrestik püsti jäi. Paviljonid olid uued, enim lõhutud alles sel aastal ehitatud.”

Nüüd enne valimisi programmi koostades kirjutas minu kaastööl ja minu rõõmuks meie valimisliit valimislubadustesse punkti “korrastame bussiootepaviljone ja rajame neid juurde, paigaldame peatustesse istepinke”. Olen teadlik, et teema on südamelähedane ka teistele valimisnimekirjadele. Oluline on, et paviljonid saaksid piisavalt tugevad, vastasel juhul kardan, et huligaanid teevad mõnel õhtul paviljonidest luukered. Elame - näeme?

Matti Nappus (nr. 135)
Saue Linnavolikogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni esimees.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar