laupäev, 5. detsember 2009

Sauel hääled koos

Saue linnas sõlmisid koalitsiooni kaks valimistel kandideerinud nimekirja - Reformierakond ning Erakond Isamaa ja Res Publica Liit. Soovime neile Saue juhtimisel jõudu. Koostööleppe ja Saue Sõnas nr 16 (311) 25. september 2009 ilmunud vastuste põhjal vaatame, mida on sauelastel oodata. Alljärgnevat ei saa kindlasti nimetada analüüsiks, pigem põgusaks võrdluseks.

Esmalt 25. sept. Saue Sõna põhjal:

Kui tehtud töödest viimasel viiel aastal, siis mõlemad nimekirjad väärtustavad Sarapiku terviseraja valmimist.

Kindlad probleemid, mis lahendamist vajavad, on gümnaasiumiga seonduv (ruumikitsikus), algklassid peavad saama oma maja. Samuti ollakse seda meelt, et lasteaiakohtade puudus on probleem, mis kindlasti lahendada tuleb.

Mida eelmainitu lahendamiseks teha? Algklasside maja tuleb valmis ehitada. Kõik Lasteaiakohad kaovad Sauel aga siis, kui leitakse eraettevõtjatest partnereid eralasteaia või lastehoiuteenuse ostmiseks.

Kuhu peaks lähima 5 aasta jooksul investeerima (valdkonnad ja objektid)? Ühisosana saavad kokku kool, lasteaed (koos erainvestoritega), noortekeskus, samuti valdkonnana vesi ja kanalisatsioon.

Käes on majanduskriis, mida linnaeelarvest kärpida? Kas sotsiaaltoetused, hariduskulud, investeeringud või on kokkuhoiukoht mujal? Saab öelda, et selleski küsimuses on osapoolte ühisosa olemas – kärpida saab igalt poolt ja “kirve alla” võivad minna sotsiaaltoetused, hariduskulud, investeeringud kui ka “kõik muu”.

Linnapea isiku osas on ühisosa null. Teisalt on see objektiivselt mõistetav.

Kas Saue linn ja vald peaksid kokku saama? Saue Sõnale antud vastuste puhul midagi selget välja ei loe. "Kas" küsimusele peaks olema lihtne vastata (jah/ei), kuid seda vaid teoorias.

Kui kõik eelnev ühe lausega kokku võtta, siis järgmise 4 aasta jooksul peaks algklassid saama oma maja, lasteaiajärjekorrad Sauel kaduma, kerkima noortekeskus, vee- ja kanalisatsiooniprobleemid saama lahenduse ning kui king pigistab, siis kärpida saab kõikjalt ning ka “mujalt”.

Tegelikult tunnistan, et viimane lause on väga meelevaldne, sest nii konkreetset juttu (4 aasta jooksul ning saab valmis) 25. sept. Saue Sõna vastustest välja ei loe. Teisalt – nii konkreetselt Saue Sõna targu ei küsinud ka.

Kui ka valimisprogramme vaadata, siis nendes lubati, et tehakse, luuakse, parandatakse, tõhustatakse, kuid keegi ei julge öelda, et 4 aasta pärast, näiteks, saavad kõik lapsed lasteaiakoha või päevahoiukoha, raudteejaama hoone on korras ja algklasside maja valmis, kuigi üht-teist on siiski kirjas, mis ka konkreetse tähtajaga seotud.

Kui põgusalt koalitsioonileppest (http://uus.saue.ee/public/files/saue_november_6_2009_internet.pdf), siis palju on seal kirjas "muudame", "toetame", "kutsume ellu" jne. See ei pruugi halb olla, kuid kui 4 aasta pärast küsida, mis on tehtud, siis on selliseid tegevusi nagu näiteks "Kutsume ellu kultuuriümarlaua" väga raske hinnata, sest ellukutsumine on vaid vahend, mitte eesmärk omaette. Mis on probleem ning miks on ümarlaua ellukutsumine kõige parem lahendus ning kas probleem sai lahendatud, seda ei saa teda, kui 4 aasta pärast antakse teada, et "kutsusime ümarlaua ellu".

Kui ümarlaudade juurde tulla (lisaks kultuuriümarlauale on kirjas ka spordiümarlaud), siis linnarahva kaasamine on tervitatav. Ju leitakse nendele ümarlaudadele ka sisu. Väga tervitatav oleks, kui kaasamine sellega ei lõpeks ning ka näiteks eakad, noored, koeraomanikud, autojuhid jne. oma sõna saaksid linna juhtimisel sekka öelda. See on sama probleem, milles kirjutasin Kas sauelased võiksid eelarve (teatud) osas otse otsustada? [kirjutasin, et kaasamine ei tohiks olla valikuline või poolik]. Kui linnavõim on dialoogiks valmis, siis võiks see toimuda ükskõik millises valdkonnas. Tegelikult on kaasamisest leppes veel - "Kaasame Saue ettevõtjaid linna välissuhetesse".

Uus üldplaneering on linnale kindlasti vajalik.

Huvitav on kahtlemata küsida, et mida sauelased ei saa. Näiteks linnaosasid ei saa (IRL). Ka kergliiklusteed Laagrisse ei saa, saab "[...]Sauet naaberomavalitsustega ühendava kergliiklustee" (kuidas linn oleks seda teed Saue valda rajanud, on küsimus omaette, kuid see oli RE programmis ilmselt näpuviga, mida ikka ette tuleb, mõeldud on ilmselt seda, et Saue linn ehitab valmis tee selle osa, mis kulgeb Saue linnas, linna piirist Laagrisse rajab tee Saue vald. Kõik see toimub valla-linna koostöös, selge see). Rahvusvahelisest ideekonkursist linna keskuse planeerimiseks ja arendamiseks on saanud ideekonkurss. Mis ilmselt ei välista, et see võiks olla rahvusvaheline.

Seega, elame, näeme ja jääme ootama tegusid.

Kaimo Käärmann-Liive

[Tekstis ei ole juhuslikult kasutatud "valimisnimekiri". On austusväärne, kui inimene on end parteiliselt määratlenud. Samas leian, et austust väärivad ka inimesed, kes ei ole partei liikmed ning kuna nii IRL-i kui RE valimisnimekirjas kandideeris inimesi, kes parteisse ei kuulu, siis ei nimeta ma neid parteinimekirjad vaid valimisnimekirjad]

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar